Een documentaire over de molens in Veenendaal
Wanneer je als Veenendaler op de trap loopt bij Kwintelooyen of ergens op een willekeurig flatgebouw op het balkon staat, dan zie je zeker weten een van de Veenendaalse molens. Al sinds 1623 staat er een molen in Veenendaal. Wat veel mensen niet weten is dat de molens een interessant verhaal hebben. En precies dat verhaal gaan wij vastleggen in de documentaire.
Wist je bijvoorbeeld dat Molen De Vriendschap een aantal jaren heeft gediend als opslagsilo? En dat de wieken er volledig af zijn gehaald? En hoe zit het precies met de molensteen op de Molenstraat. Op deze heuvel achter de oude begraafplaats heeft een molen gestaan. Maar er gaan verschillende verhalen rond. Is deze molen afgebrand of door een storm volledig weggewaaid?
In deze documentaire proberen we antwoord te geven op deze vragen. We gaan op zoek naar leuke en bijzondere weetjes over de geschiedenis van de molens.
Over de maker
Mijn naam is Kevin Ike (24 jaar) en eigenaar van een videoproductiebedrijf uit Veenendaal. Sinds groep 5 op de basisschool (De Vuurvlinder, Veenendaal-West) ben ik al bezig met films maken. In 2019 heb ik een documentaire gemaakt over ‘Het Versierde huis’ op de Rondweg-west in Veenendaal. Deze documentaire is ruim 5.400 keer bekeken zonder dat ik een plan had. Ik wilde zelf namelijk weten wie de mensen waren die elk jaar hun huis versieren.
Deze documentaire is te bekijken via deze link: www.vaneinaarkip.nl/kersthuis
Daarna kwam er iemand naar mij toe en die vertelde dat we in Veenendaal een zeer jonge molenaar hebben. Toen ik mij daarin ging verdiepen kwam ik erachter dat het verhaal van de molens in Veenendaal zeer uniek is. Om deze verhalen niet te laten verdwijnen wil ik het verhaal van de molens voor één keer goed vastleggen op beeld.
Deze documentaire maak ik voor Veenendaal, samen met andere Veenendalers. Het wordt een document dat jaren gebruikt kan worden tijdens geschiedenissenlessen in het onderwijs, in de molens zelf, in verzorgingstehuizen en buurthuizen in Veenendaal.
Het doel is om de Veenendalers het verhaal van de molens te vertellen maar ook om mensen samen te brengen tijdens de verschillende vertoningen. Daarnaast draagt het bij aan de culturele en historische verbondenheid van Veenendalers met Veenendaal.
Het doel van de documentaire
Het doel van de documentaire is het verhaal van de molens in Veenendaal vast te leggen op film. Deze film kan jaren worden gebruikt voor verschillende doeleinden zoals bijvoorbeeld spreekbeurten op scholen, presentaties in verzorgingstehuizen en vertoningen in het filmhuis en in de molens zelf.
In de documentaire worden de verhalen vanuit verschillende invalshoeken verteld, waardoor het een zeer dynamische documentaire met meerdere verhaallijnen wordt. Het uitgangspunt is het verhaal van de Veense molens. Door nadrukkelijk de jeugdige molenaars te betrekken willen wij ook het vak van molenaar bij een jong publiek onder de aandacht brengen.
De doelgroep van de documentaire
Doordat de documentaire een zeer brede kijk geeft op de molens van Veenendaal is de doelgroep ook breed: Jonge molenaars, mensen die geïnteresseerd zijn in de Veense geschiedenis en geïnteresseerden in molens over het algemeen.
Hieronder worden een aantal hoofddoelgroepen beschreven en wat het voor hen kan betekenen. Daarnaast zijn er ook een aantal subdoelgroepen zoals bezoekers van de molens die meer willen weten en geïnteresseerde molenaars/historische uit andere plaatsen.
De jeugd: Jonge molenaars en de jeugd
De jeugd is de toekomst, momenteel zijn er weinig jongeren die kiezen voor een opleiding in authentiek vakmanschap. Veel jongeren kiezen voor een opleiding in de ICT of media, waardoor oude beroepen vergaan zoals molenaar. In deze documentaire gaan twee jonge molenaars interviewen.
Ouderen: verpleeghuisbewoners en gepensioneerde
Voor ouderen is het altijd leuk om terug te kijken naar vroeger, in deze documentaire wordt veel gebruik gemaakt van archiefbeelden met aanvullende verhalen over vroeger. De molens zijn in Veenendaal en omgeving altijd een bekend punt geweest.
Onderwijs: scholieren en docenten
Waar we nu in een wereld leven waar alles digitaal is en elektrisch aangedreven. Is de molen nog een object wat functioneert zonder internet en elektriciteit. De techniek die in de Veenendaalse molens zijn gebruikt, zijn zeer leerzaam en worden ook uitgelegd in de documentaire. Scholieren kunnen deze film gebruiken voor informatie winning voor bijvoorbeeld hun spreekbeurt of profielwerkstuk. Docenten kunnen bij het onderwijzen over molens, geschiedenis en/of oude technieken de film ook vrij vertonen in de klas.
Inhoud overzicht
In de uiteindelijke montage kan het zijn dat we hier nog verandering in aan brengen om dat sommige stukken wellicht beter op elkaar aansluiten dan van te voren bedacht. Onderstaande outline betreft dus een globale opzet. De voice-over zal voornamelijk worden ingezet om de aansluiting van de hoofdstukken geleidelijk te maken.
Lengte: 30 – 40 minuten
Taal: Nederlands met Nederlandse ondertiteling
Stijl: Voice-over + interview antwoorden gemixt met sfeerbeelden en archiefbeelden
Indeling
Opening
Een voice-over vertelt inleidend over de molens in Veenendaal. Beelden van de Veense molens zowel van nu als archief beelden.
De geschiedenis
Vertelt door Gert van Eden en twee leden van de Historische Vereniging Oud Veenendaal.
Wat heeft het voor Veenendaal betekend?
Oud Veenendalers vertellen wat de molens hebben betekend voor Veenendaal.
Hoe behouden we cultureel erfgoed voor de toekomst?
Hier wordt aandacht besteed aan de laatste ontwikkelen bij Molen De Vriendschap. Hier wordt namelijk momenteel gebouwd aan een grotere beleving van de molen.
Het molenaars vak
In dit hoofdstuk lopen we mee met Peter Tijssen die een les geeft aan een beginnend molenaar. We zien wat het molenaars vak allemaal inhoudt. Daarnaast lichten we ook twee Veenendaalse jonge molenaars uit.
Beeldmateriaal
- Historische archiefbeelden
- Interviews molenaars en andere betrokkenen
- Recente ontwikkelingen Molen De Vriendschap
- Drone-opnames van Veenendaal
- Sfeerbeelden
Foto’s zijn afkomstig uit het archief van Historische Vereniging Oud Veenendaal.